• Slider Groot

Als vrijwilliger een stem geven aan stemloze client

Mentorschap. Wanneer de familie geen wettelijke verantwoordelijkheid kan bieden voor een zieke, komt Stichting Mentorschap kijken.

Ik wilde altijd al vrijwilligerswerk doen, maar de vraag is dan natuurlijk wat.” Aan het woord is Erwin Isijk (39). Isijk is inmiddels bijna acht jaar als vrijwilliger werkzaam bij Stichting Mentorschap. Deze stichting bemiddelt bij het vinden en inzetten van een mentor bij meerderjarigen die door een geestelijke of lichamelijke beperking geen besluiten kunnen nemen over behandeling, verpleging, verzorging of bijvoorbeeld begeleiding.

Isijk vertelt: “Momenteel ben ik mentor van een persoon van Kaapverdiaanse afkomst die dementerend is. Normaal gesproken zijn familieleden de wettelijke vertegenwoordigers van zo’n cliënt. Deze man heeft echter geen familie die hem kan vertegenwoordigen. Hij heeft een dochter maar die woont in Portugal en daar heeft hij geen contact mee.” In dit soort situaties komt Stichting Mentorschap kijken. De cliënt wordt gekoppeld aan een vrijwillige mentor en wanneer er een klik is tussen de twee wordt de mentor officieel door de kantonrechter beëdigd als de wettelijk vertegenwoordiger van de cliënt.

“Ik zorg ervoor dat deze man de juiste zorg krijgt”, vertelt Isijk. “Ik bespreek met hem op welke manier hij verzorgd wil worden, bijvoorbeeld hoe laat hij wil douchen. Dat leg ik daarna weer voor in het verpleeghuis.” De cliënt waar Isijk mentor van is spreekt Portugees als moedertaal en door zijn dementie weet hij zich in het Nederlands niet uit te drukken. “Ik spreek zelf Spaans”, legt Isijk uit. “Dat heeft veel raakvlakken met het Portugees.”

Isijk geeft toe dat het mentorschap tijd kost. “Ik zou in die tijd inderdaad andere dingen kunnen doen, zoals afspreken met mijn vrienden. Maar mijn cliënt voelt als een familielid. Hij kijkt uit naar mijn komst. Hij is heel communicatief en praat graag.” Het stoffige imago dat vrijwilligerswerk heeft vindt Isijk volkomen onterecht. “Het is juist heel leuk. Ik ben blij dat ik me nuttig kan maken.”

Kijk ook eens op  Mentorschap Nederland  goedVertegenwoordigd  rechtspraak