• Slider Groot

Lees de laatste ontwikkelingen over Mentorschap Rotterdam en relevante nieuwsfeiten en ontwikkelingen.

Handtekening onder zorgplan niet meer nodig

Het is vanaf 1 oktober 2018 officieel niet meer verplicht om een handtekening te hebben onder het zorgplan en iedere wijziging daarvan.
https://www.nursing.nl/handtekening-onder-zorgplan-niet-meer-nodig-vanaf-oktober
Wat betekent dit voor u als mentor?
Wij hebben deze vraag voorgelegd aan Mr. dr. K. Blankman waarop zijn advies het volgende is.

“De handtekening onder een zorgplan is nooit wettelijk verplicht geweest. Wel is het onderdeel geweest van de Algemene Voorwaarden waar uitdrukkelijk in het formulier ruimte is gegeven (een vakje gereserveerd) voor de handtekening van de mentor of curator. Het gaat om zorgplannen in de zorg algemeen, in instellingen, verpleeg- en andere huizen maar ook in de wijkverpleging. Dus het zorgplan in het algemeen.  

Wanneer de mentor niet heeft getekend en het voor de mentor belangrijk is vast te leggen dat hij toestemming heeft verleend of heeft ingestemd met het zorgplan of juist tegen – onderdelen van – het plan bezwaren heeft en houdt, is de oplossing dat hij dit mailt aan de zorgverlener/aanbieder. Het sterkst is dit wanneer hij mailt in de zin van; 'hierbij bevestig ik dat...'   of  'hierbij deel ik u mee...' met gevolgd door de zin 'zonder tegenbericht ga ik ervan uit dat u akkoord bent'.   

Dag van de Mentor 2018

Een dag om alvast te reserveren in uw agenda.
Zaterdag 17 november 2018 zal de dag van de Mentor worden gehouden in Diergaarde Blijdorp.
De landelijke dag van de mentor wordt voortaan per regio in de regio georganiseerd door uw eigen Stichting Mentorschap .
Op het programma staat o.a. een presentatie door Peter Blankman over de wijziging in de wet BOPZ en de WVVGZ. In een inspirerende omgeving wordt u als mentor op de hoogte gebracht van de nieuwe ontwikkelingen in regel- en wetgeving. Een kick off van meerdere nascholingsbijeenkomsten m.b.t. dit onderwerp.
Alle mentoren van Stichting Mentorschap Rotterdam ontvangen een persoonlijke uitnodiging per mail voor deze inspirerende en gezellige dag.

AVG en privacy is bij Mentorschap goed geregeld

Alle gegevens worden op de beveiligde server van mentorschapdossier.
Uiteraard is ook onze website beveiligd. https://www.mentorschap-rotterdam.nl/ 
De privacy is vastgelegd in het regelement welke u kan terug vinden op onze website.

Kom Erbij Conferentie

Op 15 november a.s. organiseert Coalitie Erbij Rotterdam, in samenwerking met de Gemeente Rotterdam, deze derde conferentie over het gezamenlijk signaleren en aanpakken van eenzaamheid in Rotterdam.
Het belooft een interessante middag te worden met inspirerende lezingen en leerzame workshops. Niet alleen voor professionals uit de welzijns- en zorgsector is dit een interessante middag. Ook voor mensen die werkzaam zijn bij bedrijven, woningcorporaties of in het onderwijs kunnen hun kennis verder vergroten.

We zijn nog druk bezig met het organiseren van de dag, maar je kunt er van uit gaan dat we een gevarieerd programma voor je in petto hebben. Daarbij hebben we niet alleen aandacht voor eenzaamheid onder ouderen, maar ook voor eenzaamheid onder andere doelgroepen.
Dus noteer de Kom Erbij Conferentie, op 15 november van 13.00 tot 18.00 uur, vast in je agenda. Tot dan!
Met vriendelijke groet, ook namens de Gemeente Rotterdam,

Ouderen blijven lezen

Maandag 4 juni is gestart met de nieuwe campagne 'Ouderen blijven lezen'. Met deze campagne willen Bibliotheek Rotterdam en UVV ouderen die van lezen houden wijzen op de gratis haal- en brengservice Bibliotheek aan Huis.

Bibliotheek aan Huis is voor ouderen in Rotterdam die fysiek niet in staat zijn om zelf naar de bibliotheek te gaan. Een UVV-vrijwilliger gaat maandelijks bij de lezer op bezoek om te horen wat de leeswensen zijn en bezorgt de bibliotheekboeken bij de lezer thuis. Naast boeken kunnen er ook luisterboeken en grootletterboeken worden geleend. De vrijwilliger heeft uiteraard ook tijd voor een praatje en een kopje koffie.

Actie: gratis bieb-abonnement

We hopen nog veel meer lezers blij te maken met een vrijwilliger. Ouderen die zich voor 1 augustus 2018 aanmelden voor Bibliotheek aan Huis, ontvangen een gratis jaarabonnement voor de bibliotheek. Zie bijlage voor deze mooie actie.

Zou u deze actie willen delen met ouderen in uw netwerk?

En we horen het uiteraard ook graag als u iemand kent die geholpen zou zijn met een vrijwilliger voor Bibliotheek aan Huis. 

Voor aanmelding of meer informatie kunt u contact met mij opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 010 - 413 08 77.

Ellen Pannevis
Consulent Instellingen
Unie Van Vrijwilligers Rotterdam
Oostzeedijk 60
3063 BE Rotterdam
010 - 413 08 77
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.uvvrotterdam.nl
werkdagen: maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag

Werkgroep diversiteit

Vanuit Mentorschap Nederland is het initiatief gekomen om een werkgroep Diversiteit te starten, die als doel heeft om de diversiteit van een aantal stichtingen mentorschap in kaart te brengen. De deelnemers aan deze werkgroep onderzoeken of hun stichting een weerspiegeling is van de regio waarin zij actief zijn. In het projectplan staat de ambitie als volgt beschreven:

Het is de ambitie van Mentorschap Nederland én de Regionale stichtingen om te komen tot duurzame organisaties met een divers samengesteld personeelsbestand (bestaande uit vrijwilligers en medewerkers) passend bij de regio’s waarin zij actief zijn.

Onze stichting heeft zich voor deze werkgroep opgegeven. Janneke Niemantsverdriet, coördinator en Margriet Maris en Martine Romer, beide regio-ondersteuner nemen deel aan deze werkgroep.

Wij willen graag onze werkgroep nog iets uitbreiden. Heeft u ervaring, of vindt u het leuk om zich te verdiepen in dit onderwerp stuur dan een mailtje naar Janneke: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06 229 614 71.

Kennis-carrousel, 5 juni 2018

In samenwerking met Stichting MEE Rotterdam Rijnmond organiseert Stichting Mentorschap Rotterdam e.o. een 'kennis-carrousel' voor onze mentoren. Ervaringsdeskundigen vertellen over hun beperking en wat dit betekent in het dagelijks leven.

Er zijn 3 workshops waar mentoren zich voor op kunnen geven: 

  • Licht Verstandelijk Beperkt (LVB)
  • Autisme
  • Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

Onze mentoren kunnen zich inschrijven voor 15 mei middels een mail te sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het Kennis-carrousel vindt plaats op dinsdag 5 juni 2018 van 13:30 - 16:00 uur, Schiezicht, Mathenesserdijk 272 B, 3026 GN Rotterdam

Mentorschap Nederland introduceert nieuwe doelgroepen folders

Om mentoren en cliënten te werven en voorlichting te geven over de beschermingsmaatregel mentorschap heeft Mentorschap Nederland verschillende informatieve folders beschikbaar.

Mentorschap Nederland bedient verschillende cliënten. Vaak betreft het mensen met een verstandelijke beperking, dementie of iemand met een psychische beperking. Voor hen is het ingewikkeld de regie te houden wanneer het gaat over hun verzorging, verpleging, begeleiding en behandeling. Een mentor helpt hen daarbij.

Om deze mensen goed te kunnen informeren over mentorschap zijn er drie nieuwe informatiefolders gemaakt. Een folder voor mensen met een verstandelijke beperking, een folder voor mensen met dementie en een folder voor mensen met een psychische beperking. De folders zijn verschillend geschreven en opgemaakt. Het gaat om een begrijpbare en aansprekende folder per doelgroep. De folder voor mensen met een verstandelijke beperking heeft bijvoorbeeld pictogrammen naast de teksten om het verhaal zo begrijpelijker te maken voor de betreffende doelgroep.

Bent u of is uw organisatie betrokken bij of gericht op één of meerdere doelgroepen van Mentorschap Nederland? Vraag dan de folders aan via Stichting Mentorschap Rotterdam e.o. via, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Verzendkosten kunnen in rekening worden gebracht. U kunt de folder inzien via onze website.

Kijk ook eens op  Mentorschap Nederland  goedVertegenwoordigd  rechtspraak