• Slider Groot

Lees de laatste ontwikkelingen over Mentorschap Rotterdam en relevante nieuwsfeiten en ontwikkelingen.

Werkgroep diversiteit

Vanuit Mentorschap Nederland is het initiatief gekomen om een werkgroep Diversiteit te starten, die als doel heeft om de diversiteit van een aantal stichtingen mentorschap in kaart te brengen. De deelnemers aan deze werkgroep onderzoeken of hun stichting een weerspiegeling is van de regio waarin zij actief zijn. In het projectplan staat de ambitie als volgt beschreven:

Het is de ambitie van Mentorschap Nederland én de Regionale stichtingen om te komen tot duurzame organisaties met een divers samengesteld personeelsbestand (bestaande uit vrijwilligers en medewerkers) passend bij de regio’s waarin zij actief zijn.

Onze stichting heeft zich voor deze werkgroep opgegeven. Janneke Niemantsverdriet, coördinator en Margriet Maris en Martine Romer, beide regio-ondersteuner nemen deel aan deze werkgroep.

Wij willen graag onze werkgroep nog iets uitbreiden. Heeft u ervaring, of vindt u het leuk om zich te verdiepen in dit onderwerp stuur dan een mailtje naar Janneke: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06 229 614 71.

Kennis-carrousel, 5 juni 2018

In samenwerking met Stichting MEE Rotterdam Rijnmond organiseert Stichting Mentorschap Rotterdam e.o. een 'kennis-carrousel' voor onze mentoren. Ervaringsdeskundigen vertellen over hun beperking en wat dit betekent in het dagelijks leven.

Er zijn 3 workshops waar mentoren zich voor op kunnen geven: 

  • Licht Verstandelijk Beperkt (LVB)
  • Autisme
  • Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

Onze mentoren kunnen zich inschrijven voor 15 mei middels een mail te sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het Kennis-carrousel vindt plaats op dinsdag 5 juni 2018 van 13:30 - 16:00 uur, Schiezicht, Mathenesserdijk 272 B, 3026 GN Rotterdam

Mentorschap Nederland introduceert nieuwe doelgroepen folders

Om mentoren en cliënten te werven en voorlichting te geven over de beschermingsmaatregel mentorschap heeft Mentorschap Nederland verschillende informatieve folders beschikbaar.

Mentorschap Nederland bedient verschillende cliënten. Vaak betreft het mensen met een verstandelijke beperking, dementie of iemand met een psychische beperking. Voor hen is het ingewikkeld de regie te houden wanneer het gaat over hun verzorging, verpleging, begeleiding en behandeling. Een mentor helpt hen daarbij.

Om deze mensen goed te kunnen informeren over mentorschap zijn er drie nieuwe informatiefolders gemaakt. Een folder voor mensen met een verstandelijke beperking, een folder voor mensen met dementie en een folder voor mensen met een psychische beperking. De folders zijn verschillend geschreven en opgemaakt. Het gaat om een begrijpbare en aansprekende folder per doelgroep. De folder voor mensen met een verstandelijke beperking heeft bijvoorbeeld pictogrammen naast de teksten om het verhaal zo begrijpelijker te maken voor de betreffende doelgroep.

Bent u of is uw organisatie betrokken bij of gericht op één of meerdere doelgroepen van Mentorschap Nederland? Vraag dan de folders aan via Stichting Mentorschap Rotterdam e.o. via, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Verzendkosten kunnen in rekening worden gebracht. U kunt de folder inzien via onze website.

Helemaal “Up to Date”, de readers zijn aangepast..

Begin 2018 zijn alle readers welke u als mentor bij de basistraining hebt ontvangen aan het begin van uw mentorschap, gedeeltelijk vervangen en geactualiseerd.

U kunt deze nieuwe readers terug vinden in het DOSSIER onder documenten.

Wilt u liever de reader(s) in uw mailbox ontvangen? U kunt dit aanvragen door een email te sturen aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wat is er gewijzigd in de readers?

Reader 2 - Hoe we werken- is op pagina 26 is een voetnoot (‘niet van toepassing bij MOG’) toegevoegd aan het punt; - de regio-ondersteuner (alleen cliëntdossiers van de mentoren die hij/zij steunt);   

Reader 3 - Ziektes en aandoeningen- is op pagina 20 en 21 de DSM4 vervangen door DSM5.  

Reader 6 - Zorgplan met wettelijk kader -is op pagina 5 uitleg over indicaties en ZZP toegevoegd met een link naar de site; https://www.informatielangdurigezorg.nl/volwassenen/zzp-zorgprofiel 

Reader 7- Bescherming bij mishandeling - is het Stroomschema Veilig Thuis aangepast. 

Reader 8 - Voorbereiding i.v.m. overlijden cliënt – was voorheen een bijlage 

Bijlage 1; is nog steeds vergelijking Curatele, Bewindvoering  en Mentorschap

Bijlage 2; hierin is een lijst met afkortingen opgenomen.

Gedurende het jaar zal er indien nodig de readers aangepast worden bij belangrijke wijzigingen. Kijk regelmatig in het DOSSIER voor eventuele wijzigingen.

Crisiskaart nu beschikbaar!

De afgelopen maanden is er hard gewerkt door 'Cr!sis Kaart' zodat iedereen in Nederland die een crisiskaart wil hebben, deze kan krijgen. Dit kleine opvouwbare kaartje met de omvang van een bankpas, dragen mensen bij zich die weten dat ze in een psychische crisis kunnen komen. Op het kaartje staat wat professionals of omstanders tijdens een crisis moeten doen, of juist niet. De crisiskaart zorgt ervoor dat mensen de juiste hulp krijgen. Op dit moment hebben zo’n 1.500 mensen een crisiskaart op zak, maar de verwachting is dat dat vele duizenden meer gaan worden, aldus het Schakelteam Personen met verward gedrag.

Iedereen met een psychische kwetsbaarheid maar ook mensen met een licht verstandelijke beperking, niet aangeboren hersenafwijking of lichte dementie komen in aanmerking voor een kaart. Ruim 40% van de Nederlanders heeft ooit psychische klachten gehad. Daarnaast kunnen ouderen, een groep die door de vergrijzing snel toeneemt, ook baat hebben bij de crisiskaart.

Voor meer informatie : https://www.crisiskaart.nl/waar-kan-ik-de-crisiskaart-krijgen

Training 7 mei, Ouderenmishandeling en ontspoorde zorg, Moetd.

Ouderenmishandeling en ontspoorde zorg komt vaker voor dan u denkt. Wat verstaan wij hieronder, hoe herken je het en wat kan je doen?

MOETD biedt een training aan op maandag 7 mei voor iedereen die hiermee te maken kan krijgen binnen hun werk, ook voor u als vrijwilliger.

U kunt zich opgeven middels een mail te sturen naar:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op de site van MOETD staat ook De meldcode huiselijk geweld

Meer info kunt u vinden op de website van Moetd; www.moetd.nl

Sociale Kaart Rotterdam en omstreken

Sinds januari 2018 is de nieuwe Sociale Kaart Rotterdam online te raadplegen. Op deze kaart zijn allerlei organisaties, activiteiten en vormen van dienstverlening te vinden op wijk- en gebiedsniveau. Lees meer..

Kijk ook eens op  Mentorschap Nederland  goedVertegenwoordigd  rechtspraak