• Slider Groot

Lees de laatste ontwikkelingen over Mentorschap Rotterdam en relevante nieuwsfeiten en ontwikkelingen.

Succesvolle Wervingscampagne voor nieuwe mentoren

Afgelopen februari hebben wij een grote wervingscampagne gehouden zowel in de regionale bladen als ook op Radio Rijnmond en Facebook. Ook hebben wij een radio interview bij Schie FM gehad. Eén van onze mentoren, Sari Bravenboer samen met coördinator Ann Dekker hebben wat mogen vertellen over het mentorschap. Dit radio-interview wordt op 3 juni uitgezonden om 17.15 uur. “Mooi tijdstip om met een kopje koffie of ander drankje naar te luisteren”.

Altijd weer spannend wanneer de opdracht tot plaatsen van een advertentie gegeven wordt, komen er veel reacties en wie reageert?”

Op 13  maart mochten wij 25 mentoren verwelkomen op de eerste trainingsavond voor nieuwe mentoren. Na 5 intensieve avonden hebben zij allemaal met succes de basistraining afgerond en het certificaat ontvangen. Dit hebben we gezellig gevierd met een hapje en drankje.

25 Cliënten gaan we blij maken met een mentor.

In de nasleep van de campagne blijven er nieuwe mentoren zich aanmelden en ziet het ernaar uit dat we in juni alvast 1 trainingsavond “Wet en Regelgeving” kunnen aanbieden zodat ook deze nieuwe mentoren alvast kunnen starten met het mentorschap.

Mocht u bij het lezen van dit stukje nog iemand weten die mentor wilt worden, laat hen dan contact met ons opnemen. Zij kunnen zich geheel vrijblijvend aanmelden via onze website. Wij maken graag een afspraak om nader kennis met hen te maken en meer te vertellen over het mentorschap.

Wij gaan in het najaar weer voor 25 nieuwe mentoren!

Beheren van het leefgeld van uw cliënt

Op het moment dat u mentor wordt, komt vaak gelijk de vraag of u kleine aanschaffen kunt regelen voor uw cliënt. Vooral mentoren met een cliënt, die lijdt aan dementie, worden met deze vraag geconfronteerd. Hoewel dit niet direct tot de taak van de mentor hoort, is er vaak niet ‘onderuit’ te komen, omdat er verder niemand anders is, die dit voor de cliënt kan doen.

In veel gevallen ontvangt de mentor van de bewindvoerder een pinpas waar wekelijks een klein bedrag op wordt gestort. Dit wordt dan uitgegeven aan een kopje koffie, shampoo of iets dergelijks. Dat u deze taak op u neemt is natuurlijk fantastisch. Toch willen wij benadrukken dat u deze ‘kleine’ aankopen ook moet kunnen verantwoorden. Simpelweg door de bedragen te pinnen, is het bestede bedrag te herleiden en kunnen er geen vervelende misverstanden ontstaan!

Bonnen van de pedicure, de kapper kunnen vaak in overleg met deze personen rechtstreeks naar de bewindvoerder worden gestuurd en dan door de bewindvoerder worden betaald.

Vloggen of bloggen?

Wat is het verschil tussen bloggen en vloggen?

Een BLOG is een verhaal en een VLOG is een video.

Wij zijn op zoek naar mentoren die hun ervaringen willen delen. In een VLOG of in een BLOG.

Vervolgens delen wij dit op onze website, Facebook of LinkedIn. Omdat niet iedereen weet hoe het er achter de schermen aan toegaat, vinden wij het leuk om u een kijkje in de keuken te geven.

Wij stellen uw hulp of tips op prijs.

Bij interesse stuur een mail aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Een kijkje in de keuken van onze mentor Rietje Schurink.

Eén van mijn eerste cliënten is een jonge vrouw van 20 jaar met een verstandelijke leeftijd van een kind van ongeveer 3 jaar. Een gezellig persoon met prachtige bruine ogen. Ze heeft een beperkte woordenschat en praat onduidelijk. Waarbij komt dat ik zelf nogal doof ben. Ze communiceert vaak met gebaren die ik niet altijd begrijp. Onze gesprekken vragen veel geduld van ons beiden.

We gaan naar Villa Zebra, een soort semi-cultureel kinderparadijs. Het zou ergens langs de Maas moeten zijn, maar waar? We lopen gearmd over een groot plein. Ik zeg: “Nou we gaan maar even aan iemand vragen waar we naartoe moeten’. Vervolgens slaat ze een kreet uit die echoot tussen de bebouwing “De Damschreeuwer” zou jaloers geweest zijn op het effect. Iedereen rondom ons heen staat verstijfd stil. Nee, er vallen geen drangrekken om. Want die staan er niet. Maar we krijgen de genoemde aanwijzingen. Ze heeft het toch maar weer mooi voor elkaar gekregen. Even later stappen we het bedoelde gebouw binnen.

Een andere keer gaan we naar een familievoorstelling in Ridderkerk. We zijn netjes op tijd. Maar wat blijkt, de aanvangstijd stond verkeerd aangekondigd in het buurtkrantje. Dus dan maar wachten! We besluiten maar zo lang naar mijn huis te gaan. We rijden langs een pompstation. Een bezoekje daaraan is vaste prik. Kauwgom kopen is voor haar een traktatie. Bij mij thuis kruipt ze onder het plaid op de bank en gaat opgekruld televisie kijken. Het is ongeveer etenstijd, dus in overleg worden boterhammen klaargemaakt en staan mes en vork binnen handbereik.

Ze is vaak moe. Vorige keer viel ze in slaap. Nu eet ze nauwelijks, kijkt geen televisie en ligt met haar rug naar mij toe. Ik laat het maar zo. Later rijden we terug naar het huis en ik krijg ook een kauwgompje. Dan zie ik, dat het potje bijna leeg is. Heeft ze toch half onder dat deken al die tijd heerlijk liggen smullen! Geen wonder dat ze niet wilde eten.

Een overleden zus van mijn moeder zei altijd, dat kauwgom aan de binnenkant van je darmen blijft plakken. We zijn overgeschakeld op tic tacs.

Vraag aan de bewindvoerder

Oma weet raad, OOK de bewindvoerder weet raad.

Wij gaan starten met een maandelijkse vraag van de mentor aan de bewindvoerder.

Heeft u een vraag? Loopt u ergens tegen aan? Stuur het op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Rapporteren in het dossier

Het belang van rapporteren is in belang van je cliënt. Onze mentor in actie tijdens het bijwerken van het dossier. Agusta is sinds kort bij ons mentor en zit hier op haar plek. Rapporteren hoort ook bij haar taak als mentor.

Wij zijn als Stichting Mentorschap wettelijk verplicht om de contactmomenten die wij hebben met de cliënt te rapporteren in het dossier. Het is belangrijk om dit regelmatig of anders minimaal 1 maal per maand te doen. Wanneer het mentorschap tijdelijk overgenomen moet worden door een collega mentor of regio-ondersteuner kunnen we als vervanger de belangen en de afspraken van de cliënt zo goed mogelijk nakomen. Het is vooral ook praktisch voor het maken van de jaarrapportages, als naslag en zo ook voor de verplichte 5 -jaarlijkse rapportages aan de rechtbank.

Stichting Mentorschap Rotterdam e.o. is actief op Facebook

Stichting Mentorschap Rotterdam e.o. is actief op Facebook.

Deel en like vooral onze Facebook pagina! https://www.facebook.com/Stichting-Mentorschap-Rotterdam-en-omgeving-709024792794307/

Wilt u zelf iets plaatsen op onze Facebook pagina? Laat het ons dan weten! Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Stichting Mentorschap Rotterdam e.o. in de regionale dagbladen

Mentoren ondersteunen kwetsbare mensen om zelf regie over hun leven te houden

“Mevrouw Jansen verblijft in een zorginstelling. Ze begrijpt niet altijd (meer) zo goed wat er van haar verwacht wordt. Helaas heeft zij niemand in haar omgeving die voor haar belangen op komt. Er is weinig tot geen contact met de familie.”

Mentorschap Rotterdam e.o. is een stichting die mentorschap biedt op basis van vrijwillige inzet. De coördinatoren werven en trainen vrijwilligers, koppelen hen aan cliënten en geven ondersteuning bij de uitoefening van het mentorschap. De mentoren worden met zorg gekoppeld aan hun cliënten en geven vanuit persoonlijke betrokkenheid tijd en aandacht. Daardoor kunnen zij het welbevinden van hun cliënt goed volgen en voor hen opkomen.

De behoefte aan mentoren bij ons in de regio groeit sterk en dat blijft de komende jaren zo. Veranderingen in de samenleving en in de zorg leiden ertoe dat mensen met dementie, een verstandelijke of psychische beperking er vaker alleen voor staan.

Soms kan een familielid of iemand uit het sociale netwerk mentor worden. Als er geen familie of netwerk is, dan is mentorschap op basis van vrijwillige inzet gewenst. Mentorschap Rotterdam e.o. wil deze kwetsbare mensen ondersteunen door hen te koppelen aan een mentor. Een mentor is de wettelijke, door de kantonrechter aangestelde vertegenwoordiger van zijn/haar cliënt.

Wat mentorschap precies is en wat een mentor doet, is een complex verhaal. U kunt voor informatie en contactpersonen kijken op onze website. Binnenkort starten wij weer met een nieuwe cursus voor nieuwe mentoren. ( 5 avonden van 19.00-22.00 uur op 13,21,27 maart en op 4 en 10 april)

Belangstelling of vragen over het mentorschap, neemt u dan contact op met:

Janneke Niemantsverdriet
Tel: 06-22961471
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

WWW.MENTORSCHAP-ROTTERDAM.NL

Diversiteit binnen Mentorschap

Het afgelopen jaar is binnen Mentorschap Nederland begonnen met het op de kaart zetten van diversiteit. Daarop zijn in vier regio’s, waaronder Rotterdam e.o. werkgroepen opgericht om te onderzoeken hoe we hier mee om kunnen gaan. In de Rotterdamse werkgroep zitten: coördinator Janneke Niemantsverdriet, regio ondersteuners Margriet Maris en Martine Romer en mentor Maike Csaba.

Het eerste dat de Rotterdamse werkgroep heeft gedaan is uitzoeken hoeveel mentoren en cliënten wij hebben met een diverse achtergrond. Meteen hebben wij geconstateerd, dat het niet alleen gaat om mensen uit andere culturen, maar ook om mensen met een andere geaardheid, met verschillende religies, leeftijd, geslacht etc.. Een interessante ontdekking was dat wij in onze regio drie transgender cliënten hebben.

Kortom, wij kwamen er al snel achter, dat – voordat je iets structureels met diversiteit kunt gaan doen, je eerst moet zorgen voor bewustwording. Het je bewust zijn van dat wij allemaal anders zijn, met onze eigen achtergrond en ervaringen.

Op 24 oktober jl. zijn we in Utrecht samengekomen met andere regio’s voor een informatie- en intervisiemiddag over dit thema. Daar kregen wij een bijzonder interessante presentatie van een docente Hogeschool uit Zwolle van Turkse afkomst over de verschillen tussen mensen uit een ik-cultuur (Nederland) en een wij-cultuur (mensen met een migratie achtergrond). Voor ons in Rotterdam is dat van belang. Want dit heeft ook nog effect op mensen van de derde generatie, die hier zijn geboren en niet meer geregistreerd staan als allochtoon. Maar zij hebben wel degelijk te maken met een zogenaamde bi-culturele achtergrond. Zo vertelde deze 29-jarige docente, dat zij bekend is als gespecialiseerd in onderzoek naar dementie bij mensen met een migratie achtergrond in Nederland, maar tegelijkertijd de dochter van Ali is voor de Turkse gemeenschap in Zwolle.

Binnen mentorschap Rotterdam gaan wij overigens altijd uit van: welke mentor past bij welke cliënt. We zoeken daarmee mentoren die open staan voor andere waarden en daarmee om kunnen gaan. Ga op zoek naar wat ons verbindt en niet naar wat ons scheidt. Zie hiervoor ook het prachtige filmpje uit Denemarken: https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=jD8tjhVO1Tc

Ook zijn wij al bezig met een van de aanbevelingen van 24 oktober. Welke kennis heb je al in huis en hoe kun je dat inzetten? Zo hebben wij besloten om de komende periode verbindingen aan te gaan met de Surinaamse gemeenschap in Rotterdam. Daarnaast gaan wij – net als andere mentorschap regio’s – op zoek naar ambassadeurs uit de verschillende gemeenschappen.

Heb je ideeën of tips voor ons op dit gebied? Laat het ons weten!

Nieuwjaarsbijeenkomst 2019

SMR uitnodiging 2019

SMR programma 2019 

*Graag aanmelden vóór 9 januari 2019 via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.*

Dag van de mentor 2018

Wij kijken terug op een fantastische dag in Blijdorp tijdens de Dag van de Mentor op 17 november. De 'Dag van de Mentor' is georganiseerd voor de mentoren van Stichting Mentorschap Rotterdam e.o. en werd zaterdag geopend door de voorzitter Martine de Bas. Daarna heeft Mr. Kees Blankman een presentatie gegeven over de wijzigingen in de wet BOPZ. Aansluitend een rondleiding achter de schermen in Blijdorp en een heerlijke lunch. Een geslaagde dag!

Nogmaals alle mentoren bedankt voor al jullie inzet!

Kijk ook eens op  Mentorschap Nederland  goedVertegenwoordigd  rechtspraak