• Slider Groot

Lees de laatste ontwikkelingen over Mentorschap Rotterdam en relevante nieuwsfeiten en ontwikkelingen.

Uitnodiging Nieuwjaarsbijeenkomst 2018

nieuwjaarsbijeenkomst 2018

Klachtenregeling Regionale Stichting Mentorschap

Klik hier om meer te lezen over de Klachtenregeling Regionale Stichting Mentorschap.

Feestelijke opening Stichting Corridor

Stichting Corridor is een kleinschalige organisatie voor mensen vanaf achttien jaar met een psychiatrische achtergrond. De organisatie biedt opvang, huisvesting, begleiding, dagbesteding en maatjesprojecten in de regio.

Stichting Corridor is sinds kort gehuisvest op een nieuwe locatie: Stadhoudersweg 7 A Rotterdam.

Op 13 december om 15:00 uur wordt de nieuwe vestiging feestelijk geopend door Sven de Langen, wethouder Jeugd, Onderwijs en Zorg.

Als u interesse heeft om hierbij aanwezig te zijn neem dan contact op met de organisatie.

www.stichtingcorridor.nl

Uitbreiding team Stichting Mentorschap Rotterdam e.o.

Het team van Stichting Mentorschap Rotterdam e.o. krijgt versterking in de persoon van Ann Dekker. Per 1 december komt zij werken als coördinator.

Het werkgebied van Ann wordt Krimpen aan den IJssel, Krimpen aan den Lek, Capelle aan den IJssel, Lansingerland en Nieuwe Waterweg Noord.  Dit betekent voor een aantal mentoren en externe contacten een wijziging met de  coördinator. De mensen om wie het gaat worden hiervan op de hoogte gebracht en er zal een overdracht plaasvinden.

Haar werkdagen worden dinsdag, woensdag en donderdag.

Regio Rotterdam Zuid wordt per 1 december overgedragen van Janneke naar Anita. Zij zullen met de betrokkenen contact opnemen omtrent de overdracht.

Het werkgebied van coördinator Anita wordt Rotterdam (stadsgrens). Tevens zijn haar werkdagen aangepast naar dinsdag, woensdag en donderdag.

Het werkgebied van coördinator Janneke wordt de Zuid Hollandsche eilanden. Haar werkdagen zijn van maandag tot en met donderdag.

In de volgende nieuwsbrief zal Ann zichzelf voorstellen.

We kijken uit naar de komst van onze nieuwe collega en naar een prettige samenwerking!

Vaste telefoonnummer Stichting Mentorschap Rotterdam e.o.

Via oude internetsites komt u soms ons oude vaste telefoonnummer tegen.
Dit telefoonnummer (010-207 03 17) is enige tijd niet meer in gebruik. 

Onze telefoonnummers waar u ons op kunt bereiken zijn:

Coördinator:  
Anita Haveman 06 - 2501 5131
Janneke Niemantsverdriet 06 - 2296 1471
Secretariaat:   06 - 2296 1551                    

Dag van de Mentor 2017

Op 28 oktober 2017 organiseren de regionale stichtingen mentorschap samen met het landelijke bureau weer de jaarlijkse Dag van de Mentor.

Al onze mentoren zijn dan van harte welkom in ‘De Reehorst’ in Ede. 

Het thema van de dag is: 'Mijn kracht als mentor’.

Over persoonlijke kracht, ontmoeting en leiderschap.

Als mentor krijg je te maken met het spanningsveld tussen enerzijds de vraag, behoefte en noodzaak van zorg voor je cliënt en anderzijds het zorgaanbod.

Op deze Dag van de Mentor willen we handvatten aanreiken hoe met dit spanningsveld om te gaan. De mentoren ontvangen half september de officiële uitnodiging met het programma. In de uitnodiging ook meer informatie over het vervoer waar gebruik van kan worden gemaakt op deze dag.

AOW tegoed met Rotterdampas

De gemeente Rotterdam stelt het AOW-tegoed beschikbaar voor Rotterdammers die op 1 maart 2017 recht hebben op AOW en een kleine beurs hebben. Dit tegoed van € 300,- per huishouden, wordt gestort op de Rotterdampas. Het AOW-tegoed is te besteden bij de aangesloten winkels en in het openbaar vervoer. Voor meer informatie, zie de link. http://www.aowtegoed.nl/

Intentieverklaring tegengaan ouderenmishandeling

De gemeenten Goeree-Overflakkee, Nissewaard, Brielle, Westvoorne en Hellevoetsluis pakken samen het probleem ouderenmishandeling aan. Op woensdag 28 juni heeft Stichting Mentorschap Rotterdam e.o. tijdens de startbijeenkomst "Ouderenmishandeling ons een zorg?!" de intentieverklaring getekend voor het oprichten van een lokale Alliantie. Een goede start om samen met onze mentoren (financieel) misbruik bij ouderen aan te pakken.

Yvonne de Wit wint kaartjes voor de musical De Marathon

Namens RTV Rijnmond mocht Stichting Mentorschap Rotterdam eo vrijkaartjes weggeven voor de musical de Marathon op 16-06-2017. De gelukkige winnaar was Yvonne de Wit. 

Informatiewijzer Dementie

Stichting Mentorschap Rotterdam e.o. heeft voor iedere mentor een Informatiewijzer Dementie besteld. Deze wordt u in de loop van de tijd overhandigd door de coördinatoren of u krijgt deze thuis gestuurd. Kijkt u ook eens op de website

Waarom een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)?

Een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) is een verklaring waaruit blijkt dat uw gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van uw taak als mentor. Wij zijn verplicht om van alle mentoren een geldige VOG in ons bezit te hebben. Na 5 jaar moeten wij weer opnieuw een VOG aanvragen bij ‘Dienst Justis’. De VOG is gratis. Wanneer u in aanmerking komt voor een (nieuwe) VOG volgen wij de onderstaande procedure:

 • Stichting Mentorschap Rotterdam eo vraagt de VOG aan voor al onze mentoren bij Justis. Wij sturen de mentor hier een email over, zodat hij/zij op de hoogte is.
 • 'Justis’ ontvangt de aanvraag.
 • ‘Justis’ screent de aanvraag.
 • ‘Justis’ stuurt een email aan de mentor over de aanvraag.
 • De mentor dient binnen twee weken de link te activeren die in de mail van ‘Justis’ staat.  U heeft hiervoor uw DigiD nodig.
 • U ontvangt de originele VOG via post. Wij vragen  u om deze aan ons op te sturen. Zo maken wij uw dossier compleet. 

15 jarig jubileum Mentorschap Rotterdam gevierd

Op 25 november 2015 ontmoetten ruim 100 mensen elkaar in de Ds.J.J.Buskesschool voor een feestelijke, maar ook inhoudelijke viering van het 15-jarig bestaan van Mentorschap Rotterdam e.o.

Veel mentoren, maar ook maatschappelijk werkers, bewindvoerders, een arts en een rechter kwamen samen om er een mooie middag van te maken. Na de inleiding door kantonrechter mw. mr. C.H. Kemp- Randewijk, die met humor uitleg gaf over wat er allemaal op ons af gaat komen de komende periode als gevolg van de nieuwe wet en haar waardering uitsprak voor het werk van de mentoren, werden we verrast door diverse scènes van de theatergroep Zorgbehang. Met muziek, tekst en dans gaven zij ons een alternatief kijkje in de zorgwereld.

Opgewarmd door deze bijzondere introductie konden de deelnemers kiezen uit maar liefst tien verschillende workshops gegeven door deskundigen op diverse gebieden, variërend van ‘persoonlijkheidsstoornissen’ tot ‘levenstestament’.

Na afloop viel er veel bij te praten bij een hapje en een drankje. De combinatie van ontmoetingen met andere betrokkenen, de goed bezochte workshops en de gezellige ontvangst maakten dit 15-jarig jubileum tot een uiterst geslaagde middag.

Enkele presentaties zullen onder Informatie/ Nieuwsbrieven geplaatst worden.
Foto’s Dirk W. de Gelder - Dirk doet naast het mentorschap ook “Fotografie voor goede doelen en voor nul euro’s”

DSC 6681
DSC 6684
DSC 6662
DSC 669111
DSC 6711

Workshops Conferentie 15 jaar Mentorschap Rotterdam e.o.

 1. MEE Rotterdam Rijnmond; Workshop “leven met een licht verstandelijke beperking”
 2. MEE Rotterdam Rijnmond; Workshop “leven met een visuele beperking”
 3. MEE Rotterdam Rijnmond; Workshop “leven met een auditieve beperking”
 4. Veilig Thuis Rotterdam-Rijnmond Team Ouderen; Workshop “ouderen-mishandeling"
 5. Hereditas-Dhr. Boudewijn Gonsalves; Workshop “levenstestament”
 6. Geriater Dr. A. Arends; Workshop “Vermoeden van dementie, en dan?”
 7. Stichting Humanitas-Financiële Dienstverlening; “Workshop bewindvoering”
 8. Firma Zorgbehang; Workshop “Ben je gek genoeg om een held te zijn? Schuilt er een held in jou?”
 9. Slingedael Korsakovcentrum; Workshop “Syndroom van Korsakov: hoe nu verder!? “Ik heb geen hulp nodig, ik doe alles zelf.”
 10. Humanitas Leeuwenhoek: Mw. M. Wijen; Workshop “Persoonlijkheidsstoornissen”

Klaar voor het nieuwe jaar!

Vanaf heden heeft de website van Mentorschap Rotterdam e.o. een nieuw gezicht gekregen. Zo is de indeling op nieuw vormgegeven en geschikt voor gebruik met pc, notebook, tablet en smartphone. Verder zijn oude artikelen gedigitaliseerd naar web content, zijn er nieuwe registratieformulieren voor aspirant mentoren en client aanmeldingen gemaakt.

Interview vrijwilligersmarkt Ridderkerk 2013

Stichting Mentorschap Rotterdam e.o. werft, selecteert en schoolt vrijwilligers voor het mentorschap. Op Youtube

Samen dementievriendelijk

Dementievriendelijke samenleving in beweging!

Aantal steunbetuigingen verdubbeld
Onze campagne ‘Laat ze niet staan’ heeft de verwachtingen overtroffen. Meer dan 32.000 mensen werden geraakt door het spotje dat op TV en via social media werd uitgezonden. Dat zorgde voor een verdubbeling van het totaal aantal steunbetuigingen: nu al meer dan 66.000! Hierbij willen wij alle mensen die een dementievriendelijke samenleving steunen van harte bedanken! Benieuwd uit welke provincie de meeste steun kwam? Lees snel verder..

Stap in de wereld van iemand met dementie tijdens het Jaarevent Deltaplan Dementie!
Kom op maandag 13 november naar de Jaarbeurs in Utrecht. Stap met een virtual-realitybril in de wereld van iemand met dementie tijdens de parallelsessie, die verzorgd wordt door Samen dementievriendelijk. De presentatie wordt verzorgd door onze eigen Saskia de Jonge. Lees meer over het jaarevent..

Mondzorgpraktijken dementievriendelijk
Vanaf 6 november is onze nieuwe online training 'In de mondzorgpraktijk' beschikbaar. Tandartspraktijk Vonk werkte mee aan de fotoserie voor de training. Gijs en Yvonne vertellen waarom het belangrijk is dat medewerkers van mondzorgpraktijken de training doen. Lees meer..

'Dementievriendelijk zijn' is een werkwoord
De gemeente Veenendaal neemt grote stappen op weg naar een dementievriendelijke gemeenschap. Het uitgangspunt is een gemeente waar mensen met dementie zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen en functioneren. Laat je inspireren..

Hebbie effe

31 oktober: Kom Erbij Conferentie in Rotterdam, voor meer informatie klik hier.

Nieuw bestuurslid

In de vorige nieuwsbrief ben ik aangekondigd als nieuw bestuurslid en werd vermeld dat ik mijzelf zou voorstellen, hetgeen ik hierbij graag doe.

Ik ben geboren in 1956 te Rotterdam, ben getrouwd en heb 3 kinderen. Mijn werkzame leven heb ik als werktuigbouwer vooral technisch en commercieel doorgebracht in de Energiewereld met warmte- en elektriciteitsopwekking, (bio-) brandstoffen, e.d.

In 2007 ben ik een eigen bedrijfje begonnen voor advisering in duurzame energieprojecten.

In 2015 kwam dat door allerlei omstandigheden op een lager pitje te staan en kwam mijn vrouw met een advertentie voor vrijwilligers bij de Stichting Mentorschap Rotterdam e.o.

In eerste instantie vroeg ik mij af : wat moet ik daar mee als fietsenmaker?

Maar nadat ik had gelezen over de doelen, de toenemende behoefte aan vrijwilligers en het enthousiasme binnen de stichting, heb ik mij toch ingeschreven en ben de opleiding gaan volgen, waarna ik later dat jaar mijn eerste cliënt gemandateerd kreeg toegewezen.

Ik vond het in het begin best wel eng, moeilijk en moest vooral erg wennen aan de voor mij vele nieuwigheden: zorginstellingen, bewindvoering, rechtbank, individuele zorgplannen van cliënten, familie aangelegenheden, etc.

Kortom, er ging een nieuwe wereld voor mij open, waar ik gaandeweg steeds meer belangstelling voor begon te krijgen. Ik kreeg een 2e en een 3e cliënt toegewezen, waarbij ik eerst de gedachte had dat het daarmee moeilijker zou worden, maar merkte echter dat ik de ervaringen die ik bij de ene cliënt of instantie had opgedaan, bij de ander ook kon toepassen en kreeg zo meer en meer het gevoel iets te kunnen betekenen voor cliënten.

Zeker als je voor de zoveelste keer bij je Alzheimer cliënt komt van bijna 90 en hij zegt dan met een glimlach en zijn hand uitreikend: “Ha Jan, dat is een tijd geleden, hoe weet jij dat ik hier zit?” Dat vind ik echt een van die mooie momenten, en dan weet ik weer helemaal waarom ik er aan begonnen ben.

Dus als ik in dit stadium al een aanbeveling aan mijn mede collega mentoren zou mogen doen, dan is het wel om te overwegen meer dan 1 cliënt aan te nemen.

Mijn beleving hierover is tot dusver: 1+1=3 maal zoveel plezier, en het werd voor mij ook gemakkelijker door de kruisbestuiving.

Vervolgens kwam ik dit jaar de oproep voor een bestuurslid tegen op de site en dacht “waarom ook niet, ik heb nog wel wat tijd over en wellicht kan ik ook daar ook iets betekenen”. Na kennismaking en een plezierige introductie tijdens de vergadering van 23 augustus jl. met het zittende bestuur werd ik benoemd en ben ik er met genoegen aan begonnen. Ik  hoop dan ook een bijdrage te kunnen gaan leveren aan het verder professionaliseren van de organisatie en het ondersteunen van haar enthousiaste medewerkers en vrijwilligers, die per slot van rekening degenen zijn die het uiteindelijk doen en waarmaken.

Nieuws van de vriendendiensten Stichting Corridor

Klik hier voor de nieuwsbrief van de vriendendiensten van stichting Corridor.

De vriendendiensten zijn maatjes projecten voor en door Rotterdammers.

De vriendendienst Rotterdam richt zich met name op deelnemers met een psychiatrische achtergrond, de vriendendienst West en Hoogvliet werken breder als netwerk voor en door de buurt.

Indien u vragen heeft en/of mensen wilt aanmelden voor de vriendendienst, neem contact op, telefoon  010 262 17 56 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Nieuw bestuurslid Stichting mentorschap Rotterdam e.o.

Het bestuur van de Stichting Mentorschap Rotterdam e.o. heeft in de vergadering van 23 augustus Jan van de Velde benoemd als bestuurslid.

Jan is al enige tijd mentor en wilde graag in de vacature voorzien.

Een vacature die ontstaat door het aftreden van Mirjam Verhage. Zij was 8 jaar als bestuurslid aan de Stichting verbonden en heeft als zodanig de zittingstermijn volledig “opgebruikt”.

Het bestuur is verheugd op zo`n korte termijn gebruik te kunnen maken van de deskundigheid en ervaring van Jan en ziet de samenwerking met enthousiasme en vol vertrouwen tegemoet.

Jan zal zich in de volgende nieuwsbrief zelf voorstellen. 

MEE Trend- en Signaleringsrapportage 2017

De cliëntondersteuners signaleren bij de ondersteuning van mensen met een beperking en chronisch zieken dat deze mensen vaak knelpunten ervaren bij de uitvoering van de wetten waarin de zorg en ondersteuning geregeld zijn. Deze signalen zijn verzameld in de MEE Trend- en Signaleringsrapportage 2017.

Dit rapport geeft een indringend beeld van de belangrijkste knelpunten waar mensen met beperkingen mee te maken hebben. Zij voelen zich niet gehoord en moeten hard vechten en lang wachten om de zorg en ondersteuning te krijgen die zij nodig hebben, terwijl het voor deze groep al genoeg inspanning kost om naar vermogen mee te doen. In het rapport geven we daarvan voorbeelden van uit de praktijk. 

Via de link is een kortere publieksversie te downloaden. https://www.mee.nl/publicaties/beperkingen-en-clientondersteuning/mee-trend-en-signaleringsrapportage-2017-rapport

Huisarts negeert mentor

Onderstaand citaat komt uit het blad 'Medisch Contact' van 18 april 2017. Een huisarts heeft een berisping gekregen omdat de mentor werd genegeerd. 

Een inmiddels overleden 91-jarige patiënte met dementie kwam na een ziekenhuisopname in een verzorgingshuis terecht en in de praktijk van deze huisarts (verweerder). De mentor liet de huisarts schriftelijk weten dat moeder terughoudend medisch beleid wenste. Nadat de verzorging haar met verlammingsverschijnselen aantrof, stuurde de huisarts haar toch naar het ziekenhuis. Het insturen naar het ziekenhuis, onder andere zonder overleg met de mentor en zonder spoedvisite, was onvoldoende zorgvuldig. De huisarts is voorts verantwoordelijk voor het, zonder overleg met de mentor, voorschrijven van antibiotica aan patiënte door een huisarts in opleiding. Zo heeft de huisarts op een aantal punten de rol van de mentor als wettelijk vertegenwoordiger genegeerd. Een berisping volgt.

Training nieuwe mentoren

Op woensdagavond 14 juni werd er een 1ste training aangeboden aan 6 nieuwe mentoren. Niels Smoor en Margriet Maris vertelden over de wet- en regelgeving én de dagelijkse praktijk waar mentoren mee te maken krijgen. In oktober 2017 wordt de training vervolgd.

Informatiebijeenkomst SBB Zomerland

Op 10 mei waren mentoren van Stichting Mentorschap Rotterdam e.o. uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst bij SBB Zomerland. De presentatie, die werd gegeven door José Verhoef en Elma Dogge, gaf een duidelijk beeld van de visie en de werkwijze van SBB Zomerland. José Verhoef, directeur van SBB Zomerland, gaf aan dat het heel plezierig was om kennis te maken met de mentoren van de stichting en ervaringen met elkaar te delen. Jeanette Wagenaar van Stichting Zuidwester gaf op deze avond duidelijkheid over de processen bij de Zorginstelling.

Kortom een waardevolle avond. Iedereen bedankt voor zijn/haar bijdrage. 

Meer informatie vindt u op: http://sbbzomerland.nl/

Informatiemiddag bewindvoering

Dinsdag 16 mei 2017 organiseerde Stichting Mentorschap Rotterdam een thema-bijeenkomst voor de mentoren over bewindvoering. Dit onderwerp staat ieder jaar op de agenda van bijscholing en ook ieder jaar is de belangstelling van mentoren groot en levert het interessante discussies op. Met dank aan Froukje Konijnenberg en Agnes Zwanenburg.

Alzheimer Training

Home Instead Senior Care, de Amerikaanse moederorganisatie van Home Instead Thuisservice, heeft samen met mantelzorgers en wetenschappers een Alzheimer CARE-programma ontwikkeld. Het programma Alzheimer CARE leert u te doen wat nodig is om ervoor te zorgen dat uw dementerende partner, vader of moeder veilig en verzorgd thuis kan blijven wonen.

Het programma wordt ondersteund door Alzheimer's Disease International, de wereldfederatie van Alzheimer Verenigingen, en bestaat uit twee bijeenkomsten die ingaan op: • de ziekte van Alzheimer, wat is dat? Verschillende vormen van dementie, veranderingen in gedrag en gevoel; • werken met levensverhalen en het levensboek; • technieken om met moeilijk gedrag om te gaan; • activiteiten om de oudere bij het alledaagse leven te blijven betrekken; • positieve ervaringen en een veilige leefomgeving. De training wordt gratis aangeboden en is met name bedoeld voor mantelzorgers die te maken hebben met een dementerende partner, vader of moeder.

Op 5 en 12 februari 2015 bent u van harte welkom om deze training te volgen. Beide avonden starten om 18.30 uur en duren tot ongeveer 21.00 uur .

Plaats: Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Alexanderpolder, Marten Meesweg 141, 3068 AV Rotterdam. Gemakkelijk bereikbaar via de metro (halte Alexanderpolder).

Nadere informatie over deze training kunt u krijgen door te bellen naar Rob Noldus van Home Instead Thuisservice Rotterdam, bereikbaar onder 010- 4521752. Via dit telefoonnummer kunt u zich ook aanmelden.

Nieuwe beloningsregels voor curator, bewindvoerder en mentor

Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) heeft eenduidige regels vastgesteld voor de beloning van curatoren, bewindvoerders en mentoren. Daarmee komt een eind aan de huidige praktijk waarbij kantonrechters de beloning vaststellen op grond van de aanbevelingen van het Landelijk Overleg Vakinhoud Civiel en Kanton (LOVCK). Dit blijkt uit de toelichting op de ministeriële regeling die in de Staatscourant is gepubliceerd en op 1 januari 2015 ingaat.

De nieuwe regeling neemt het bezwaar weg van de huidige werkwijze dat de vaststelling van de beloning niet bindend is voor de individuele kantonrechter. Zo komt het voor dat curatoren, bewindvoerders en mentoren die in verschillende arrondissementen werkzaam zijn, ondanks de richtlijnen van het LOVCK toch met verschillen in beloning te maken krijgen. De bewindsman wil dat voorkomen door introductie van een uniforme regeling. Link naar het artikel van de overheid

Mentorschap: werk met een serieuze tint

Door de dichtbijredactie, Anne-Rose Hermer. ROTTERDAM - Iedereen heeft recht op persoonlijke belangenbehartiging. Een prachtige uitspraak van Janneke Niemantsverdriet, coördinator van de Stichting Mentorschap. Helaas hebben niet alle mensen iemand 'in voorraad' die dit kan doen. Dan komt de mentor om de hoek kijken. 

Persoonlijk
Voor de duidelijkheid: een bewindvoerder beheert financiën, een mentor komt op voor iemands persoonlijke belangen. Meestal neemt een kind, familielid of kennis dit op zich. In sommige gevallen zijn er familieproblemen, of is iedere gegadigde al overleden. 'Mensen worden steeds ouder. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld verstandelijk beperkten. Als hun ouders op leeftijd komen, dan willen ze dat een ander alvast een beetje het stokje overneemt. Voor psychiatrisch patiënten geldt dat ouders vaak 'gewoon ouders' willen zijn, en niet iemand die bepaalde beslissingen neemt. Nog vaker betreft het mensen die vergeetachtig zijn of dementerend zijn die een mentor krijgen.'

Serieus
Een vrijwilliger voor het mentorschap kiest, moet rekening houden met het serieuze karakter. Mentorschap wordt toegewezen door de Kantonrechter. Het is een taak die je soms voor jaren op je neemt. De mentor gaat bijvoorbeeld mee naar het ziekenhuis, of ziet toe op daadwerkelijke uitvoering van een behandelplan. Degene waarover je mentor bent, kan dat zelf niet meer.

Mensen kunnen enorm opknappen als ze een mentor krijgen. Er komt immers weer iemand langs. Soms kijkt er niemand meer naar hen om, zuiver omdat de familie het niet meer aan kan. Of omdat alle dierbaren overleden zijn. Een enkele keer is de mentor zelfs de enige op de crematie. Overigens neemt de mentor geen beslissingen over leven en dood."asis training Iedere potentiële mentor krijgt een basiscursus over wet- en regelgeving en over de mensen en situaties die op je pad komen. Soms haken cursisten af omdat ze schrikken van wat hen te wachten staat. Overigens worden mentor en beoogd kandidaat eerst vijf weken op proef aan elkaar gekoppeld. Geen klik? Dan gaat het niet door. Interesse om mentor te worden? 

Voorstellen Ann Dekker

In de vorige nieuwbrief werd al aangekondigd dat ik per 1 december in dienst treed bij Stichting Mentorschap Rotterdam e.o. als coördinator ter versterking van het team en dat ik mij in deze nieuwsbrief zou voorstellen.

Het valt niet mee om mijzelf op papier voor te stellen terwijl ik veel meer van het persoonlijk contact ben. Ik hoop dan ook dat ik u allemaal binnen afzienbare tijd kan ontmoeten, wellicht bij de beloofde Nieuwjaarsbijeenkomst op 18 januari 2018?

Ik ben geboren in 1962, samenwonend en heb een zoon en dochter. Woonachtig in de oude binnenstad van Gouda. Ik hou van fietsen, wandelen, lezen, concertbezoek, koken en natuurlijk lekker eten.

Vanaf mijn 21ste ben ik voornamelijk in de regio Rijnmond, 25 jaar werkzaam geweest in de sector zorg en welzijn in verschillende functies, de laatste 9 jaar heb ik als stagecoördinator gewerkt in het particulier mbo-onderwijs voor volwassenen.

Het is voor mij echt een nieuwe uitdaging om te beginnen bij Stichting Mentorschap Rotterdam, spannend maar volgens mij heel erg inspirerend en leuk. De afgelopen weken heb ik al actief kennis mogen maken met mijn nieuwe collega’s, Anita en Janneke en met mentoren tijdens de dag van de Mentor in Ede en de trainingsavonden voor mentoren. Op deze wijze ben ik eigenlijk al een heel klein beetje ingewerkt en voel ik mij al een beetje thuis bij Stichting Mentorschap Rotterdam. Vanaf 5 december mag ik echt beginnen als coördinator en daar heb ik veel zin in. Ik ontmoet u graag allemaal binnenkort en hoop op een hele fijne samenwerking.

Agora publicatie

Graag attenderen we u op de Agora-publicatie ‘Ervaringen en uitdagingen! Palliatieve zorg in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking’. Klik hier om de publicatie te openen.

Vooraankondiging nieuwjaarsbijeenkomst Stichting Mentorschap Rotterdam e.o.

Het duurt nog een aantal maanden maar u ontvangt alvast informatie over de nieuwjaarsbijeenkomst.

Deze wordt volgend jaar gehouden op donderdag 18 januari 2018 vanaf 15:00 uur tot 18:30 uur. U bent van harte uitgenodigd.

Om 16:00 uur zijn er interessante workshops die u bij kan wonen. Wij zijn er trots op dat wij 2 gerenommeerde sprekers bereid hebben gevonden een lezing te geven over thema’s die zeer actueel zijn voor mentoren en anderen die werkzaam zijn in de zorg.

Eén lezing gaat over ethische dagelijkse dilemma’s, vraagstukken met een directe verbinding met de praktijk.  

De andere lezing gaat over zeggenschap / zelfbeschikkingsrecht en de verantwoordelijkheid van de client, begeleider en de mentor. Dit mede in het licht van de wils(on)bekwaamheid van de client.

U kunt één lezing bijwonen en u ziet het, dat wordt nog moeilijk kiezen.

Vanaf 17:00 uur is er ruim de gelegenheid om elkaar het beste te wensen voor het nieuwe jaar en bij te praten met (on)bekenden. Er natuulijk worden er lekkere drankjes en hapjes geserveerd.

In de volgende nieuwsbrief meer informatie over de sprekers en over hoe u zich kunt aanmelden. 

Radio spot, de heer Nico Heinsbroek op NPO 1

Klik hier voor het beluisteren van de radio spot van de directeur van Mentorschap Nederland, de heer Nico Heinsbroek op NPO 1.

Training nieuwe mentoren

De afgelopen maanden heeft Stichting Mentorschap Rotterdam e.o. aan de weg getimmerd. Er komen veel nieuwe aanvragen binnen voor een mentor en dat zorgt dat wij nog een aantal nieuwe mentoren kunnen inzetten. De radio campagne op RTVRijnmond heeft effect want er zijn een aantal nieuwe aanmeldingen. Ook de interviews, uitgezonden op NPO1 in de zomer, levert reactie op.

Wij zijn erg blij dat in oktober de training start met een grote groep gemotiveerde vrijwilligers die graag als mentor aan de slag willen.

De training start 25 oktober en duurt tot en met 22 november. Op de laatste avond ontvangen de mentoren van het bestuur van de Stichting een certificaat.

Mentorschap Rotterdam e.o. op Facebook

Sinds 3 weken heeft Stichting Mentorschap Rotterdam e.o. een professionele ‘non-profit’ facebook pagina. Stichting Mentorschap Rotterdam e.o. U vindt hier alle nieuwtjes van de Stichting maar ook informatie over ontwikkelingen in de zorg en zaken die het mentorschap aangaan.

Aan een ieder de vraag om deze pagina te volgen / leuk te vinden. Onze Facebook pagina

Feuilleton op NPO 1

Luistert u wel eens naar het radioprogramma Nieuws & Co op NPO 1?
Wij hebben voor u dé luistertip voor de zomer 2017.

In de week van 24 juli - 28 juli wordt de feuilleton met als titel: ‘Stichting Mentorschap Rotterdam In De Praktijk’ uitgezonden. Tussen 17:15 uur en 17:30 uur hoort u verschillende mentoren van Stichting Mentorschap Rotterdam e.o. met liefde en enthousiasme praten over hun werk als vrijwillig mentor. Zij worden in de reportage gevolgd tijdens hun werkzaamheden als mentor door verslaggever Marc-Robin Visscher.

Ed van 't Zand wint kaartjes voor de musical De Marathon

Namens RTV Rijnmond mocht Stichting Mentorschap Rotterdam eo vrijkaartjes weggeven voor de musical de Marathon op 15-06-2017. De gelukkige winnaar was Ed van 't Zand. 

Home Instead

Heeft uw klant geen of een zeer beperkt netwerk? Zou u het fijn vinden als uw klant vaker persoonlijke aandacht krijgt? Dan kan Home Instead Thuisservice een oplossing zijn. Home Instead heeft als doel het verhogen van de kwaliteit van leven van met name senioren. Een bijzondere doelgroep daarbinnen zijn de senioren met dementie. Wij kunnen hen ondersteunen in de thuissituatie, maar ook als zij in een verpleeghuis verblijven, kunnen wij van toegevoegde waarde zijn en zin geven.

Wij bieden maatwerk. Bij ons bepaalt de klant wanneer we komen, wie er komt en wat we komen doen. De optimale match tussen de klant en onze medewerkster is bepalend. Wij bieden een hoge kwaliteit van dienstverlening en geven echt persoonlijke aandacht. Onze dienstverlening kan vanuit een Persoonsgebonden Budget betaald worden of uit de Wet Langdurige Zorg, maar uiteraard ook particulier.

Interesse gewekt? Neem, geheel vrijblijvend, contact op met Rob Noldus, 010-4521752 of 06-57559331. Reeds enkele mentoren gingen u voor.

Coördinator met pensioen

Op 12 mei jl. is Ineke Suikers, na ruim 6,5 jaar werkzaam te zijn geweest als coördinator, met vervroegd pensioen gegaan. Dit is “gevierd” (want ze zal node worden gemist) tijdens een gezellige bijeenkomst in het restaurant van woonzorgcentrum “De Burcht” in Rotterdam.

De middag werd door vele mentoren, hulpverleners, maatschappelijk werkers etc. bijgewoond en op verzoek van Ineke werd er, na het welkomstwoord van de bestuurslid van Mentorschap Rotterdam e.o., de heer Geers, een presentatie gehouden door Stella Braam. Zij is schrijver van het boek “Ik heb Alzheimer: verhaal van mijn vader”. Stella legde via een gefingeerde treinreis, waarin de verschillende stations de diverse stadia van deze ziekte illustreerden, uit hoe haar boek tot stand is gekomen. Indrukwekkend, dat zeker en in het bijzonder omdat haar vader - toen hij dat nog kon - verschillende relevante onderzoeken hiertoe heeft verricht.

Na deze presentatie haalde de heer Nico Heinsbroek, directeur van Mentorschap Nederland allerlei herinneringen op en roemde Ineke om de vele initiatieven die zij toonde gedurende haar coördinatorschap. “Je was een vrouw van het eerste uur, een pionier!”, prees Heinsbroek haar, die zijn korte toespraak eindigde met een favoriete spreuk van Ineke: Spijt? Zund van de tijd…

Hierna sprak Ina Fortgens namens de mentoren waar Ineke coördinator van was, enkele woorden. Zij deed dit onder meer door als metafoor voor het vervroegd pensioen een boekje te gebruiken en te overhandigen waarmee zij aangaf, dat er straks in het leven van Ineke een nieuw hoofdstuk of zelfs een heel nieuw boek te lezen zal zijn.

De heer Geers sloot het officiële gedeelte van deze aangename middag af met een enkele anekdote en het danken van Ineke voor haar enorme betrokkenheid en inzet voor het Mentorschap. Bloemen en wijn werden overhandigd, waarna er nog een genoeglijk uurtje kon worden doorgebracht met een hapje en een drankje en - niet in de laatste plaats - de gelegenheid werd geboden Ineke persoonlijk gedag te zeggen.

 

Betrokken beslissen voor een ander

Een informatief artikel met Ineke Sulkens coördinator Mentorschap Rotterdam e.o. Het artikel staat in op bladzijde 67 van het MVZ magazine. [red. helaas kunnen wij niet rechtstreeks doorlinken] klik hier

Mini Symposium Wijziging Wet Mentorschap

Belangrijkste wijzigingen: - Introductie kwaliteitseisen + controle hierop  - De mogelijkheid van benoeming van rechtspersonen tot curator en mentor - Verduidelijking taakomschrijving wettelijk vertegenwoordigers, w.o. de mentor - Wijziging van de publicatieverplichting bij curatele en meerderjarigenbewind - Opheffing onnodige verschillen.

De presentatie van deze bijeenkomst: Mini Symposium Rotterdam.pdf

Als vrijwilliger een stem geven aan stemloze client

Mentorschap. Wanneer de familie geen wettelijke verantwoordelijkheid kan bieden voor een zieke, komt Stichting Mentorschap kijken.

Ik wilde altijd al vrijwilligerswerk doen, maar de vraag is dan natuurlijk wat.” Aan het woord is Erwin Isijk (39). Isijk is inmiddels bijna acht jaar als vrijwilliger werkzaam bij Stichting Mentorschap. Deze stichting bemiddelt bij het vinden en inzetten van een mentor bij meerderjarigen die door een geestelijke of lichamelijke beperking geen besluiten kunnen nemen over behandeling, verpleging, verzorging of bijvoorbeeld begeleiding.

Isijk vertelt: “Momenteel ben ik mentor van een persoon van Kaapverdiaanse afkomst die dementerend is. Normaal gesproken zijn familieleden de wettelijke vertegenwoordigers van zo’n cliënt. Deze man heeft echter geen familie die hem kan vertegenwoordigen. Hij heeft een dochter maar die woont in Portugal en daar heeft hij geen contact mee.” In dit soort situaties komt Stichting Mentorschap kijken. De cliënt wordt gekoppeld aan een vrijwillige mentor en wanneer er een klik is tussen de twee wordt de mentor officieel door de kantonrechter beëdigd als de wettelijk vertegenwoordiger van de cliënt.

“Ik zorg ervoor dat deze man de juiste zorg krijgt”, vertelt Isijk. “Ik bespreek met hem op welke manier hij verzorgd wil worden, bijvoorbeeld hoe laat hij wil douchen. Dat leg ik daarna weer voor in het verpleeghuis.” De cliënt waar Isijk mentor van is spreekt Portugees als moedertaal en door zijn dementie weet hij zich in het Nederlands niet uit te drukken. “Ik spreek zelf Spaans”, legt Isijk uit. “Dat heeft veel raakvlakken met het Portugees.”

Isijk geeft toe dat het mentorschap tijd kost. “Ik zou in die tijd inderdaad andere dingen kunnen doen, zoals afspreken met mijn vrienden. Maar mijn cliënt voelt als een familielid. Hij kijkt uit naar mijn komst. Hij is heel communicatief en praat graag.” Het stoffige imago dat vrijwilligerswerk heeft vindt Isijk volkomen onterecht. “Het is juist heel leuk. Ik ben blij dat ik me nuttig kan maken.”

Kijk ook eens op  Mentorschap Nederland  goedVertegenwoordigd  rechtspraak